1133 Yonge Street

Architects Studio JCI
Location: Canada, Toronto
Year: 2020
Area: 6038 m2
Photographs: Michael Muraz
Other Team Members: Client: Old Stonehenge Development Corporation, Timbercreek. Waypoint Investment Partners Design Team: Sue Jean Chung, Jaegap Chung, Derek McCallum, Sudipto Sengupta Mechanical + Electrical: Aquila Photographs: Michael Muraz, Scott Norsworthy Structural: WSP

99809 1133YongeStreet

TORONTO ARCHITECTS REVITALIZE AN 80S MIXED-USE, MID-RISE BUILDING, REDUCING CARBON EMISSIONS AND WASTE. Toronto-based architecture firm, Studio JCI, has just completed a major renovation of 1133 Yonge Street, completely modernizing the 80s mid-rise, mixed-use building, increasing the amenities and accessibility for occupants, and upgrading the building’s energy efficiency. This project reflects a global trend in the design and construction industry that favours working with existing structures, as opposed to building new; in an effort to reduce carbon emissions and waste.

98502 1133YongeStreet MichaelMuraz
Image by Michael Muraz

“The project provided us with a real opportunity to explore the concept of ‘embodied energy’ and the environmental benefits of reusing an existing building rather than demolishing and rebuilding it,” states Sue-Jean Chung, Studio JCI Principal. “The existing building’s solid structure contributed to the decision to adopt a more sensitive and sustainable approach to construction, reducing the amount of carbon emissions and waste to landfills.” The building sits adjacent to the city’s historic North Toronto Railway Station, and JCI has preserved many of its original features, such as its concrete structure and unique rounded corners. They re-clad the building with a high-efficiency curtain wall, allowing for panoramic downtown views, from inside, and accentuating the building’s elegant, curved exterior.

98497 1133YongeStreet MichaelMuraz
Image by Michael Muraz

Cantilevered steel balconies add interest and detail to the building’s southern façade, and provide additional passive cooling and amenity space. “1133 Yonge Street is a prominent location, in downtown Toronto, says Studio JCI Principal Jaegap Chung, so they really wanted to better connect the building with the streetscape and passing pedestrians. The renovation includes a new public lobby on Yonge Street.”

98511 WaypointOffice1 ScottNorsworthy
Image by Michael Muraz
WAYPOINT OFFICE

As part of the renovation, Studio JCI designed a new office for Waypoint Investment Partners on the top floor of 1133 Yonge Street, which has panoramic views of downtown Toronto and the historic North Toronto railway station clock tower. This office was designed to provide a variety of work spaces, from open-concept, collaborative spaces, private offices, meeting rooms, and a lounge and eating area. A curved wood accent wall provides a seamless transition from the reception area to the rest of the suite and visually references the curved facade of the building’s exterior. The office has an airy, light-filled atmosphere, achieved through the use of natural, white oak wall paneling, and flooring, along with an exposed whitewashed concrete ceiling and suspended light fixtures. Wide, suspended, circular lights softly demarcate the informal gathering space, and this light, the transparent design is carried throughout the office areas through a series of connective glass partitions, framed in black, which provide a clear border between the public and private areas.

98491 TheExchangeCowo ScottNorsworthy
Image by Michael Muraz

THE EXCHANGE COWORKING OFFICE

Studio JCI also designed the innovative co-working space, The Exchange, located on the third floor of 1133 Yonge Street, for Timbercreek Investment. This space reflects the global trend in office design towards more casual, open-concept work environments. The Exchange has a large open kitchen and lounge space for members who rent the office spaces, which range from shared communal desks to private executive offices. These, along with the large boardroom are designed with clean lines and a neutral palette, and heavy stone elements are offset by delicate glass elements in the kitchen and reception areas. “The lounge offers expansive southern views of the downtown skyline, and features a playful large-scale lighting installation comprised of hand-blown glass orbs in a variety of colours,” says Studio JCI Principal Sue-Jean Chung.

More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

MARTaK Passive House

MARTaK Passive House is set in the Colorado Rocky Mountains at an elevation of 6800 feet. The small residence is the first...
Loading btn

Kudadoo Maldives Private Island

The Maldives has the lowest average ground level of any nation, which makes for some of the world’s most beautiful beaches. It...
Loading btn

Lyceum Schravenlant

The Schravenlant Lyceum’s design has a people-centric focus; creating a healthy living environment.It has a robustness in the form of robust C2C...
Loading btn

First Certified Passive House in a Landmark District

This house was our second passive house and was a significant project in that it became a...
Loading btn