18 Robinson

Architects Kohn Pedersen Fox Associates
Location: Singapore,
Year: 2018
Area: 24,000 m2
Photographs: Tim Griffith and Frank Pinckers
Certifications: BCA Green Mark,Platinum

The design of 18 Robinson creates a dramatic visual and functional terminus at the V-shaped site defined by Market Street and Robinson Road. Singapore’s Landscape Replacement Policy, a law passed in 2014, requires that any greenery lost due to development must be replaced with publicly accessible greenery in equal area within the new building.

Robinson Tower c Tim Griffith 4
Image by Tim Griffith
Robinson Tower c Tim Griffith 2
Image by Tim Griffith

This obligation, coupled with the constrained site, influenced KPF’s design solution for Robinson Tower. Two primary volumes, a hovering crystalline office tower and a secondary retail podium, make up the principle building elements, separated by a podium garden. 20 office floors extend elegantly well above the podium, maximizing the building height and marina views. The multi-faceted composition of the tower serves to increase natural light, mitigate direct views into adjacent towers, and reflect light to create a gem-like beacon for Singapore.

Robinson Tower c Tim Griffith 5
Image by Tim Griffith

The podium features a similarly faceted vocabulary combined with a reduced scale and materiality that form a contextual relationship with the angular roof form and terracotta of Lau Pa Sat. The podium is elevated above the street, enhancing the spaciousness and continuity from the ground level entrance into the atrium garden. The atrium forms the nucleus around which the office lobby, retail and F&B are organized. Urban windows facing Robinson Road expose retailors and internal activity.

Robinson Tower c Tim Griffith 1
Image by Tim Griffith
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Eco-Boulevard

The project’s aim was to provide a quality public space for a boulevard in Vallecas, a neighborhood on the outskirts of Madrid....
Loading btn

Elemental House

Elemental house is a low impact off-grid retreat on an exposed ridge line at a place called High Camp, an hour north...
Loading btn

MM House

This house looks for the maximum energy efficiency adapting itself to the program, the solar orientation, the views and the slope of...
Loading btn

Victoria University Sunshine Construction Futures

The new Sunshine Construction Futures (SCF) facility provides a centre of excellence in building and construction training, and a landmark building for...
Loading btn