Amchit Residence

Architects Karim Nader Studio
Location: Lebanon, Amchit
Year: 2014
Area: 700 m2
Photographs: Leva Saudargaitė
Other Team Members: Collaborator: Jemma Chidiac Custom Lighting Design And Manufactory: PSLab Electrical Engineer: Roger Noujeim Mechanical Engineer: Bachir Saade Structural Engineer: Antoine Bou Chedid

Conceived as a layering of decks, the beach house seeks to maximize its relationship with the sea through a visual and compositional celebration of horizontality in general and the Mediterranean horizon in particular. The slabs are held by a minimal steel structure made of equally sized square columns on a regular module of 2.55m, as well as a discreet glass enclosure.

SR INT2 Large
Image by Leva Saudargaitė

With plenty of quality views and maximizing daylight entrance. The main design aspect was to create a residence with low impact development.

SEIKALY DSC0357 Large
Image by Leva Saudargaitė

Given the inclined nature of the site, the house is approached by car on the street level just below the upper deck. At the external landing entrance, the circulation interconnects the three levels of the house. The upper platform contains the master bedroom that opens up on an elongated lap pool and expansive sun deck. The middle platform houses two bedrooms and a family living. Finally, the lower deck serves as a reception area that extends outdoors towards the sea through an infinity pool as well as a staircase to the shore. In addition to the inner circulation core, a smooth promenade formed by a system of external ramps and staircases connects the platforms, linking the various levels of the rocky landscape that stretches between the street all the way to the sea.

SEIKALY DSC0411 Large
Image by Leva Saudargaitė

The rhythms of the steel structure and wooden decking create a multiplicity of overlapping patterns of shadows that vary in direction and length all through the day rendering the simple structure at once complex and alive. At the particular moment of the sunset, the house, oriented almost due west at the elevation that faces the sea, acts as a photographic diaphragm that invites the rays of the setting sun into the depths of the house, dashing the prototypical spaces in a horizontal glow of deep red.

SEIKALY DSC0500 Large
Image by Leva Saudargaitė
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Eco-Boulevard

The project’s aim was to provide a quality public space for a boulevard in Vallecas, a neighborhood on the outskirts of Madrid....
Loading btn

Miner Road House

The clients are a couple of environmental scientists who, along with their two sons, relocated from the Oakland Hills to the summer...
Loading btn

Bardolph Gardens

Occupying an under-utilized open space at the rear of two existing Californian bungalows, Bardolph Gardens consists of two single-story dwellings that provide...
Loading btn

Kudadoo Maldives Private Island

The Maldives has the lowest average ground level of any nation, which makes for some of the world’s most beautiful beaches. It...
Loading btn