Beib El Chouf

Architects Biotonomy
Location: Lebanon, Chouf
Year: 2018
Area: 150 m2
Other Team Members: Client: March Lebanon Lead Architect: Moein Nodehi


Beib el Chouf is the first autonomous culture center in the world. Located in the valleys of the Chouf between the villages of Bsheftin and Kfarfakoud. This center will be used to promote and educate practical sustainable solutions in Lebanon.

Finish Front 2
Courtsey of Biotonmy

The first floor is designed as an open floor-plan with a cafeteria & space to host seminars, lectures, or different kinds of art performance. The second floor consist of two separate vaulted rooms that are connected with an outdoor terrace.

Construction 1
Courtsey of Biotonmy

The design is inspired by traditional Lebanese architecture from the Chouf district. This cultural center is a self-operating building that is capable of generating its own electricity, processing its own sewage, producing its own water, growing food, and maintaining comfortable temperatures naturally without relying on infrastructural support services.

Construction 2
Courtsey of Biotonmy

This building operates without producing any carbon emissions and it is built mostly out of natural & repurposed materials. It is the profound combination of ancient and modern building techniques that makes this building operate completely self-sufficient.

Finish Front night
Courtsey of Biotonmy

This project has been recognized by the UN-Habitat as one of the twenty top innovative solutions in contribution to the Sustainable Development Goals (SDGs) and the New Urban Agenda.

Un Habitat
Courtsey of Biotonmy
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

IPPUDO Restaurant Vietnam

a social space between multi-layered screen of green and wooden chopsticks Away from the hustle and bustle of Ho...
Loading btn

Microlibrary Warak Kayu

A neighbourhood icon with multiple programs The Microlibrary Warak Kayu is the fifth built project within the Microlibrary series – an initiative...
Loading btn

Chhavi: Desert House

The challenge of designing a residential villa in Jodhpur was trifold: extreme climate, small footprint and a large project brief. The house...
Loading btn

UK Pavilion for Shanghai World Expo 2010

The UK Pavilion at the 2010 Shanghai Expo expresses British creativity and environmental engagement at the biggest event of its kind since...
Loading btn