Chieng Yen Community House

Architects 1+1>2 Architects
Location: Vietnam, Mộc Châu, Sơn La
Year: 2017
Area: 150 m2
Photographs: Do Minh Duc

Chieng Yen is a commune in Van Ho district, Son La Province. The local community consists of five major ethnic groups: Kinh, Thai, Muong, Dao, Mong.

IMG 4297
Image by Do Minh Duc

The commune is surrounded by an old-growth forest, which lies along the boundary between Van Ho district (Son La province) and Mai Chau district (Hoa Binh Province). This place has an impressive nature, breathtaking landscape with God fish stream, natural hot water stream and so on. Scenery and climate conditions are pure and original, with high potential to promote community tourism in the area.

IMG 4108
Image by Do Minh Duc

The process of site selection and design were carefully considered to ensure that the planned building can be easily accessed by local inhabitants and also become a tourism landmark. The building functions as an information centre, people’s meeting place, where different social events and activities are organized.

IMG 4049
Image by Do Minh Duc

The community house concept was inspired by the head scarf of the local ethnic minorities and the typical form of traditional house, concurrently harmonize with mountainous landscape and a picturesque waterfall. The house appears to be a both strange and familiar focus point, which is the result of a long-time study on vernacular wisdom, based on local resources: economy, culture and local labors.

CHieng Yen section 1

The house meets green-architecture requirements thanks to the use of adobe bricks, bamboo frame structure, wood and palm leaf roof, control the effect of west-direction sunlight.

The completed Chieng Yen community House not only plays a vital role in strengthen community bond but also likely to draw great social attention, contributing to the sustainable development of the local area.

More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

UHP Synagogue

The project is the product of an international competition to restore an old construction that was used as a Synagogue at the...
Loading btn

Paper Pavilion

Paper Pavilion is designed with upcycled wasted papers to develop the new sustainable design method. The pavilion was originally created for Copenhagen...
Loading btn

Bardolph Gardens

Occupying an under-utilized open space at the rear of two existing Californian bungalows, Bardolph Gardens consists of two single-story dwellings that provide...
Loading btn

Lyceum Schravenlant

The Schravenlant Lyceum’s design has a people-centric focus; creating a healthy living environment.It has a robustness in the form of robust C2C...
Loading btn