Eco-Boulevard

Architects Ecosistema Urbano
Location: Spain, Madrid
Year: 2007
Photographs: Ecosistema Urbano, Emilio P.Doiztua, Roland Halbe

The project’s aim was to provide a quality public space for a boulevard in Vallecas, a neighborhood on the outskirts of Madrid. The boulevard was a large surface of asphalt and concrete primarily dominated by cars, with a significant lack of vegetation.

24 Ecosistema Urbano Ecobulevard Media Tree en 2017

The project was thought in two temporalities:
On one hand, as a long-term vision, the boulevard was planted with more than a hundred young trees, which would then grow to provide the citizens with a comfortable shaded public space in the future. On the other hand, as a short-term strategy, three large structures were designed and placed at the crossroads of the boulevard. They aimed to provide a temporary solution to provide the space with an agreeable microclimate suitable for outdoors activities and socializing.

7 Ecosistema Urbano Ecobulevard Air Tree

Each structure is thought of as an “artificial tree” that augments the possibilities of a real one: not only does it provide shelter and a comfortable microclimate, but it also has additional functions depending on the various technological elements that are introduced within it.

4 Ecosistema Urbano Ecobulevard Air Tree

The base for every one of the three artificial trees is a cylindrical structure made of lightweight steel, elevated from the ground with thin slanted metallic legs. The structure emulates a tree’s canopy, and allows for the space below to be accessible from all sides while still providing shelter. A crown of photovoltaic panels is set on top of every cylindrical structure, injecting energy into the electrical grid.

1 Ecosistema Urbano Ecobulevard Competition Diagrams
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Olinda House

Olinda House is the result of a love story between the owners and their site. Designed for vets and keen gardeners, Matt...
Loading btn

UK Pavilion for Shanghai World Expo 2010

The UK Pavilion at the 2010 Shanghai Expo expresses British creativity and environmental engagement at the biggest event of its kind since...
Loading btn

Castle lane

DROO revisits a recurring element of English architecture through a novel interpretation of the bow window; At equal distance form Buckingham Palace...
Loading btn

Pinecone Treehouse

The Pinecone treehouse was a corporate commissioned structure whose intended use was for the purposes of an...
Loading btn