Elemental House

Architects Ben Callery Architects
Location: Australia, High Camp
Year: 2018
Area: 150 m2
Photographs: Jack Lovel

Elemental house is a low impact off-grid retreat on an exposed ridge line at a place called High Camp, an hour north of Melbourne.

In a compact 10m x 10m footprint, this house has one bedroom, one bathroom and one living room. But while it shuns some of the excesses of modern life, it doesn’t sacrifice comfort.

70383
Image by Jack Lovel

The house produces and stores its own power, collects its own rain water and treats its own waste water on site.

The design interacts with the elements to create natural comfort; inviting warming winter sun, blocking out hot summer sun and catching prevailing cool breezes.

70385
Image by Jack Lovel

Perched on a hill overlooking stunning panoramic views, it is exposed to the harshest of Australia’s elements; category N3 winds (low level cyclonic,) bushfire attack level of BAL-29, and the unforgiving hot summer sun. It was the raw natural beauty of the place that drew our clients there. They told us that ‘woora woora’ means ‘sky’ in the local dialect and the sky out here is expansive and beautiful. But on such an exposed site, the sky takes on a paradoxical relationship for us; providing all that we need to be self-sufficient but also imposing the harsh elements that make this place inhospitable.

70393
Image by Jack Lovel

Rather than shy away, this bold little house confronts the elements and embraces them, immersing the occupant in the broad landscape beyond.

The geometric form is a pure expression of the essence of shelter that we crave in this land – like seeking shade under the branches of a broad tree canopy. The depth of the eaves provides summer shade and shelter from rain. The chunkiness of the eaves is a structural response to the wind loads and visually gives the house a sense of solidity.

70395
Image by Jack Lovel

The strong horizontality of this canopy visually accentuates the undulations of the surrounding landscape.

We used a natural palette of materials complementing the location. The external timber, spotted gum, is sustainably harvested and is so durable that it is bushfire resistant. Unlike the corrugated iron vernacular, this will age gracefully, allowing the building to settle into the landscape.

70391
Image by Jack Lovel

Inside, protected by the elements, the spotted gum-lined ceiling and cabinetry will stay forever young. The internal palette is minimal, practical and unadorned, reflecting our client’s brief. Concrete is structure, thermal mass, benchtops and hearth. Oriented strand board (OSB), a structural bracing, is appropriated as internal wall lining and cabinetry and painted black.

These dark, moody finishes emphasize the sense of shelter. The reflective luster of the burnished concrete, the sheen of the timber, and the mirrored splashbacks also increase the soft ambient light and amplify the views beyond, celebrating the awesome nature of this site viewed from a position of comfortable refuge.

More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Earthbox

Solving the basic equation of materializing dreams through a bounded Budget, we initiated the construction process of our architectural office. The exercise...
Loading btn

Eco-Boulevard

The project’s aim was to provide a quality public space for a boulevard in Vallecas, a neighborhood on the outskirts of Madrid....
Loading btn

Pavilion ArchDays Egaligilo

ArchDays Pavilion called Egaligilo was located next to Museo Tamayo in Mexico City. Acts as an equalizer of forces between rational and...
Loading btn

Chieng Yen Community House

Chieng Yen is a commune in Van Ho district, Son La Province. The local community consists of five major ethnic groups: Kinh,...
Loading btn