Faculty of Education I/O-building

Architects LIAG architects
Location: The Netherlands, Nijmegen
Year: 2014
Area: 36,633 m2
Photographs: Ben Vulkers
Other Team Members: Client: HAN University of Applied Science Structural Engineer: Bouwadviesbureau Van der Ven

Sustainability is integrated at all levels and addresses environmental parameters such as water consumption, use of materials, air quality, acoustics, visual comfort and lighting. The result is an energy-efficient building that meets most of its own energy needs.

LIAG Faculty of Education Nijmegen Ben Vulkers 12 Large
Ben Vulkers

A thermal energy storage system and solar panels on the roof actually deliver energy gains below the bottom line. This enables other buildings on the HAN campus to save on their energy bills.

LIAG Faculty of Education Nijmegen Ben Vulkers 01 Large
Ben Vulkers

The new building combines sustainability with educational comfort. The interior is dominated by natural materials, an abundance of daylight and subdued colours. This gives the building an open and well organised feel. A spacious atrium provides light and space and encourages users to interact. PV panels integrated in the glass roof of the atrium help shade out the sun.

LIAG Faculty of Education Nijmegen Ben Vulkers 02 Large
Ben Vulkers


Opportunities for encounter are concentrated on the ground floor, which houses a superb study and resource centre, the lobby and a study café. The different floors are connected by aerial walkways, which connect the upper floors.

LIAG Faculty of Education Nijmegen Ben Vulkers 04 Large
Ben Vulkers

The floors of the building intersect, with each floor being projected or recessed. The resulting roof terraces create space for extra greenery on and around the building. The staggered construction also ensures that homes adjacent to the north side of the building continue to receive the same influx of sunlight and daylight.

LIAG believes that for construction to be sustainable, a building must create more biodiversity than it uses. Planting greenery in, around and on the building creates a new microclimate that serves as a new habitat for local flora and fauna. The new I/O building is the capstone and most successful example of sustainability on the HAN campus in Nijmegen. Besides the fact that it is the most sustainable academic building in the Netherlands, the new I/O building is, first and foremost, a healthy building that is a pleasure to use.

More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Voedingscentrum Nederland

The Nutrition Center informs consumers about sustainable food choices. Part of this communication is to discourage food waste. Circular construction fits in...
Loading btn

The Coaf Smart Center

The SMART campus is a vessel for empowerment to anchor our youth in their ancestral lands where they can live prosperous lives....
Loading btn

Citizen.MDW

Citizen is a pop-up cafe that explores how the design of both the structure and systems behind a coffee outlet can support...
Loading btn

Fazer Visitor Center & Meeting Center

The chocolate company Fazer is one of the best-known Finnish brands with a strong heritage. In short, the new visitor center transforms...
Loading btn