Hajdo House

Architects BLIPSZ
Location: Romania, Transylvania
Year: 2011
Area: 245 m2
Photographs: Ákos KÚN, Bence MAKKAI, István BENEDEK, Arnold MACALIK

The land dominates the context defining factors: the orientation of the houses, favorable for every day life is obviously towards South, yet the slope which offers the view of the town in the valley and the faraway mountains descends to the North. The project assumes this contradiction and organizes the living space around the South-West facing terrace up the slope; the terrace is partially shaded from East and West and its position is vaguely reminiscent of the traditional household, organized around the yard.

03 MAKKAI BENCE
Image by Makkai Bence

The inner functional areas are laid horizontally and vertically according to the topography of the land, the panoramic view and optimal orientation criteria. “The living room” and the “kitchen” with the table setting area open onto the terrace through a large glass wall. In the summer, they are partially shaded, but they benefit from considerable heat during the long cold season. Only the intimate spaces and the additions to the main structure are delimited by full walls. The roof starts as a continuation of the land, only to turn into a sign set in contrast with the local topography. 

11 MAKKAI BENCE
Image by Makkai Bence

The young, routine-free team works conceptually, the design and execution are sustained by their highly experienced colleagues and construction is pushed by a very persevering, well informed client. The designers do not count the number of hours put in, the beneficiary does not count the money and nerves invested in the project (even if time and money are a problem here, too). All the worries are carried away by the wind blowing up the slope of the house. The family grew larger during the construction.

10 MAKKAI BENCE
Image by Makkai Bence
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

IPPUDO Restaurant Vietnam

a social space between multi-layered screen of green and wooden chopsticks Away from the hustle and bustle of Ho...
Loading btn

Sustainability Open Museum

To rehabilitate an abandoned and contaminated area next to its building, Abril Publishing house sought the office to be the mediator with...
Loading btn

UK Pavilion for Shanghai World Expo 2010

The UK Pavilion at the 2010 Shanghai Expo expresses British creativity and environmental engagement at the biggest event of its kind since...
Loading btn

Villa in the Palms

Villa in the Palms is named after the 19 towering coconut palms that thrived for decades on the land, which dictated the...
Loading btn