IPPUDO Restaurant Vietnam

Architects Takashi Niwa Architects
Location: Vietnam,
Year: 2019
Area: 840 m2
Photographs: Hiroyuki Oki

a social space between multi-layered screen of green and wooden chopsticks

Away from the hustle and bustle of Ho Chi Minh City center, Ippudo Vietnam is located at District 7, which is 8km to the South. This is the first branch of a Japanese ramen restaurant, and it is sited in an emerging housing development. Adjacent to a pool that is public-accessible, this is a renovation project in which an existing 8m-high two-story steel structure building with an area of ​​540m2 to be converted to a restaurant with a semi-outdoor space.

IPPUDO VIETNAM07l dining space on 2F photo Hiroyuki Oki

       The existing surroundings present an opportunity to create an eventful dining space. Greenery and wooden chopsticks are used as screens to provide privacy for the users yet offer and enhance the viewing experience from the dining space. This is aimed to create a multi-layered and memorable space.

IPPUDO VIETNAM05l layered green photo Hiroyuki Oki

Suburbs more uniform than generic city

The site location, District 7 is an emerging residential area that has been developed by foreign developers. The rapid and monotonous city development with its high-rise residential and commercial buildings resulted in a lack of consideration with its surroundings. Due to the lack of attention to human and pedestrian needs, people often feel out of place within this development.

Alleys with strong sense of community are commonly found in Vietnam. It is called “hem”. It has been the core of the formation of local community. Typically, buildings are designed to connect directly to the “hem”. It is often the social setting where activities and interaction take place. It is a tradition in Vietnam where families and local community have meals together. This is where a strong sense of community is formed.

IPPUDO VIETNAM16l back facade photo Hiroyuki Oki

In order to prepare such dining space in a new city area in Vietnam, the appropriate strategy to support this tradition is the main theme to the design approach.

Overlaying landscapes, screens and activities

Since this restaurant is located in a tropical climate region, the focus is to utilise the power of plants. By using greenery, a multi-layered landscape is created by overlapping multiple green screens. The in-between space then becomes the dining space. The purpose is to enhance and humanize the spacious semi-outdoor space. Green screen is considered an appropriate material as it features low heat radiation, as well as the aesthetics itself.

IPPUDO VIETNAM08l elevation photo Hiroyuki Oki

The guests are greeted by the pool and undulating planters upon arrival. The planters are made of exposed recycled bricks. The dining floor gradually descends towards the pool. This is to include the pool as part of the design consideration while being gently carved by the overlapping greenery.

The arc-shaped counter facing the main kitchen extends outwards to form a higher platform level, which acts as the entrance to the second floor. The non-linear of the landscape further enhance the spatial depth of the dining area while providing privacy to the guests.

Local made wooden chopstick screen as signature of the space

Screens made by wooden chopsticks are designed to connect the local culture with the landscape screens. This locally-made natural material is aimed to express and embrace Vietnamese craftsmanship.

IPPUDO VIETNAM09l chopstick screen photo Hiroyuki Oki

During the night, the chopstick screens create a unique rhythmic façade appearance while complementing the greenery landscape during the daytime. The screen panels feature a curtain-like opening, in which they provide privacy when seated. The frames then gradually rotate at the human eye-level when standing to provide view-out to the guests.

These multi-layered screens of green and wooden chopsticks celebrate human activity in between and create a landscape in day and night with a depth.

A place growing with the region

The building design is kept to be as simple as possible. It is a place where activities and interaction occur between the multi-layered screens. The space is designed to be comfortable and familiar to its surrounding. Therefore, families often utilise the comfortable dining space as a resting place while they are using the adjacent pool.

IPPUDO VIETNAM03l Entrance photo Hiroyuki Oki

The restaurant acts as a social hub within the area, where interaction and food is shared. The design approach of Ippudo Vietnam is a challenge to realise a social space that responds, changes and grows as it ages with its surroundings.

More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Jakob Factory

The Jakob Factory project offered the design partnership of rollimarchini architekten from Bern and Swiss-born G8A Architects the unique opportunity to propose...
Loading btn

Act of Wine

Reflecting both the natural product and sustainable ethos behind the outlet, Act of Wine looks to terroir as the source of design...
Loading btn

Kudadoo Maldives Private Island

The Maldives has the lowest average ground level of any nation, which makes for some of the world’s most beautiful beaches. It...
Loading btn

Mill Valley Cabins

As an artist and an avid gardener, the residents of the Mill Valley Cabins were intent on situating their active retirement pursuits...
Loading btn