Lodge in a Glade

Architects BLIPSZ
Location: Romania, Transylvania
Year: 2018
Area: 420 m2
Photographs: Bence MAKKAI, Dawn. S. BLACK

The lavish property lays in a Transylvanian mountain village among households spread along valley roads and up on mild hills. The main built volume, a horizontally spread topography feature partially masked by a sloping green roof and a mineral gabion wall cladding. Two traditional barn-like outgrowths articulate the construction. The required interior area is quite impressive, especially compared to the modest, traditional local households nearby. Shapes and materials were chosen to blend the expansive building in the special scenery. The solar layout, building energetics concepts has been subordinated to the panorama, opening towards North.

15 Makkai Bence
Image by Makkai Bence

The building, used occasionally by the large family and their friends, is constructed mostly with natural building materials, following sustainable principles approaching autonomous (off the grid) passive house standards. The foundations, the the ground-floor slab and the massive earth retaining structures at the building’s ends are made of concrete, the structure of the house is built of large softwood frames filled with locally molded clay bricks. The flat roof sits on laminated timber beams and covered with a local grass variety while the pitched roofs have shingles.

39 N ZS
19 Makkai Bence
Image by Makkai Bence

Some of the other materials used: formaldehyd-free OSB 4 boards, medium density fibrewood panels, straw bales, cellulose and fibrewood thermal insulation, lime-based interior renderings and natural waterproof renderings in the bathrooms. The thermal mass of the wooden house is made up by polished, thick concrete flooring and clay brick wall fillings (on the first floor as well). On the exterior, the compacted straw bales are covered in a multilayer clay render and a protection skin of stones in gabion walls as there are no roof overhangs on most parts of the house. The upper floor volume has a black pine-board siding and roof cover (weatherproofing: japanese Shou Sugi Ban wood-burning technique).

07 Makkai Bence 1
Image by Makkai Bence
33 Makkai Bence
Image by Makkai Bence

The photovoltaic panels placed on the southern pitch are covering almost about 90% of the building’s energy needs thanks to the storage units. The house is almost autonomous with only a safety back-up electrical grid connection for the very cold and cloudy days. The underfloor heating and domestic hot water is run by a soil/water heat-pump. Rainwater for automated irrigation is collected into a large tank hidden into the earth filling.

14 Makkai Bence
Image by Makkai Bence

The challenge of the project was experimenting with a multitude of alternative techniques and materials to seamlessly integrate traditional and high-tech elements demanded by the clients along with sustainable, green solutions.

More Project Images & Drawings

AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Nanyang Technological University Learning Hub

The Learning Hub, designed by Heatherwick Studio and executed by lead architect CPG Consultants, is a new educational building in Singapore and...
Loading btn

House in the Outskirts of Brussels

This house for an artist includes the street level of an existing small house. It now houses the entry hall, a family...
Loading btn

The University of Melbourne, Veterinary School

Shortlisted: 2020 INDE.Awards, The Learning Space Award. The university of Melbourne, Veterinary School provides world-class education for students and...
Loading btn

Lyceum Schravenlant

The Schravenlant Lyceum’s design has a people-centric focus; creating a healthy living environment.It has a robustness in the form of robust C2C...
Loading btn