Lyceum Schravenlant

Architects LIAG architects
Location: The Netherlands, Schiedam
Year: 2013
Area: 6150 m2
Photographs: Ben Aarts, Sebastiaan Knot, Moni van Bruggen
Certifications: cradle to cradle
Other Team Members: Client: Foundation Openbaar Scholengroep Vlaardingen Schiedam Interior: Ateliers Structural Engineer: Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar


The Schravenlant Lyceum’s design has a people-centric focus; creating a healthy living environment.It has a robustness in the form of robust C2C materials such as foils and floors, recycled and recyclable materials.

LIAG Lyceum Schravenlant Moni van Bruggen Studio Moni 04 Large
Image by Moni van Bruggen

The school has a sensor-controlled system for air, heating and lighting, CO2-controlled ventilation, and indoor landscaping, reindeer moss, for acoustics and humidity. For the interior, a piece of history from the old school building was taken into the new. The old lockers, for example, have been completely stripped and powder-coated again. Old building boards are also fully integrated into the interior.

The design of the lyceum is geared to didactic usefulness that stimulates sustainable awareness among students. From the outset, the students were actively involved in the development of their new school building.

LIAG Lyceum Schravenlant Sebastiaan Knot 07 Large
Image by Sebastiaan Knot

They had a say in the selection of architects and the students designed the building together with LIAG. The desk was designed in close collaboration with the students. A competition has been organized for the texts on the atrium railings. With the design, LIAG consciously provoked the curiosity of the students, for example by leaving the installations partly visible.

LIAG Lyceum Schravenlant Moni van Bruggen Studio Moni 02 Large
Image by Moni van Bruggen
LIAG Lyceum Schravenlant Ben Aarts 10 Large
Image by Ben Aarts

They had a say in the selection of architects and the students designed the building together with LIAG. The desk was designed in close collaboration with the students. A competition has been organized for the texts on the atrium railings. With the design, LIAG consciously provoked the curiosity of the students, for example by leaving the installations partly visible.

LIAG Lyceum Schravenlant Ben Aarts 09 Large
Image by Ben Aarts

The spacious, light filled hall is the beating heart of the school. The high space not only provides an overview and a sense of tranquility; the stairs also make it an excellent meeting place. On special occasions the hall serves as an auditorium and the stairs as a grandstand. Cushions have been made from upcycled carpet samples and seat belts for extra seating comfort. The compact design, with the classrooms around the hall, also forms the basis of the sustainable concept. With a minimum of corridors, the ducting and infrastructure are minimised and the energy loss through facades remains limited. Moreover, the structure offers great flexibility; if the school shrinks, then two doors can be locked and part of the classrooms converted into community facilities. The gym is designed so that it can already be rented separately. If the school grows, the roof offers space for the construction of extra classrooms.

More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Phoenix Rooftop

Phoenix Rooftop is a green refuge in the unlikeliest of places - 30-storeys high, on an exposed, yet spectacular site in the...
Loading btn

Baskinta Lebanese mountain house

Standing in the depth of the Valley of Nahr Baskinta this house is one of the oldest ones remaining and defining the...
Loading btn

The Edge

The Edge, by PLP is a ‘smart building’ intended as a catalyst for Deloitte’s transition into the digital age. With the world’s...
Loading btn

IPPUDO Restaurant Vietnam

a social space between multi-layered screen of green and wooden chopsticks Away from the hustle and bustle of Ho...
Loading btn