The Edge

Architects PLP Architecture
Location: The Netherlands, Amsterdam
Year: 2015
Area: 40,000 m2
Photographs: Ronald Tilleman
Certifications: BREEAM,Outstanding

The Edge, by PLP is a ‘smart building’ intended as a catalyst for Deloitte’s transition into the digital age. With the world’s highest rating awarded to an office building by the Building Research Establishment (BRE), the global assessor of sustainable buildings, The Edge combines numerous smart technologies in tandem to create an adaptable and intelligent working environment.

1024 N216 ©Ronald Tilleman
Image by Ronald Tilleman

The starting point of the design is what the architects term a social condenser – a nucleus for the building in the form of an atrium interspersed with bridges and exposed lift core, which act as nodes of horizontal and vertical activity. Subtle differentiation in materials and lighting make the atrium a natural place to gather. At 15 storeys it is lofty, but also calm and flooded with a northern light filtered through the low-e glass of the atrium facade.

1024 N15 ©Ronald Tilleman
Image by Ronald Tilleman

Employees no longer have assigned desks but rather hotdesk, choosing anywhere in the building depending on the required level of sociability: there are work-booths, focus rooms, concentration rooms, sitting desks, standing desks, balcony desks along with work station in the atrium itself. The building adapts to user preference with a smart phone app.

Binder1 Page 3 1
Image by Ronald Tilleman
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Fazer Visitor Center & Meeting Center

The chocolate company Fazer is one of the best-known Finnish brands with a strong heritage. In short, the new visitor center transforms...
Loading btn

Cocoon House

This LEED-certified home, located in Long Island, New York, is called Cocoon because its round walls form a Cocoon shape towards the...
Loading btn

The Recyclable House

Completed in December 2015, The Recyclable House was designed and built by Quentin Irvine, Managing Director of Inquire Invent Pty Ltd. Aesthetic...
Loading btn

Green House

Commissioned by a young couple with three children, the house was built on one of the few remaining plots at a downtown...
Loading btn