Pigna

Architects Architetto Beltrame Claudio
Location: Italy, Malborghetto
Year: 2017
Area: 70 m2
Photographs: Laura Tessaro, Massimo Crivellari, Ulderica Da Pozzo
Other Team Members: Collaborators: Luca Beltrame, Gabriele Pascutti

PH COW 4
Courtsey of Architetto Beltrame Claudio

In the oldest and widest forest of Italy, where the spruce trees are used to construct violins and other musical instruments thanks to the rare quality of the wood, a new addition to a mountain retreat has just opened.

PH SUMMER 03
Courtsey of Architetto Beltrame Claudio

The project started with the desire to create a structure that is not only a refuge for man but also a natural element of its environment, a mimesis of its surrounding. From the tree, for the tree.

PH INTERIOR 01
Laura Tessaro

The concept phase was developed for an architectural competition in 2014, and only a couple of years later it became a concrete project in the Italian Alps nearby Tarvisio (at the border with Austria and Slovenia). The treehouses are two. They are developed on three levels, raising ten meters above the ground. The first of which hoover four-meter above the ground and serves as a panoramic covered terrace. The second involves the arrival of the stairs (which continue following the profile of the “pine cone”, acting as a structural cage) that lead to the interior through two large windows with sliding doors.

PH SUMMER 02
Courtsey of Architetto Beltrame Claudio

The living room faces the small kitchen and the bathroom door. Next to it, the wooden stairs lead to the bedroom on the third floor. The double bed lies underneath a round skylight at the top of the structure. The structure is completely made of out xlam wood insulated with wooden fiber, covered with larch wooden shingles, small in size to easily follow the curvature of the three houses.

PH SUMMER 01
Courtsey of Architetto Beltrame Claudio
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Jakob Factory

The Jakob Factory project offered the design partnership of rollimarchini architekten from Bern and Swiss-born G8A Architects the unique opportunity to propose...
Loading btn

Chhavi: Desert House

The challenge of designing a residential villa in Jodhpur was trifold: extreme climate, small footprint and a large project brief. The house...
Loading btn

Z9 Resort

Dersyn Studio major values in design arise from 2 words “design + synchronization” which demonstrated in the design outcomes of our office....
Loading btn

Lodge in a Glade

The lavish property lays in a Transylvanian mountain village among households spread along valley roads and up on mild hills. The main...
Loading btn