The Coaf Smart Center

Architects Paul Kaloustian
Location: Armenia, Debet
Year: 2018
Area: 5000 m2
Photographs: Leva Saudargaite
Other Team Members: Electro-Mechanical: Roupen & Seta Mangassarian Glass: Schuco Lighting: Trilux Local Team: Urban Unit Structural Engineer: Tigran Khachiyan Team Leader: Shoghag Ohannessian

The SMART campus is a vessel for empowerment to anchor our youth in their ancestral lands where they can live prosperous lives. At the same time, it is a portal that connects them out so they keep pace with the advancements around the globe. The building as a whole had to embody these various aspects. This contemporary structure is a step towards proving that we can improve living conditions and uplift our communities. The architecture is an hymn to the landscape, the land of Armenia.

14 SMART CENTER lounge wing photo Ieva Saudargaite Large
Image by Leva Saudargaite

The Children of Armenia Fund (COAF) plans to expand their community works with the SMART initiative. The aim is to deliver superior and regionally-relevant educational, social, economical and community programs in rural areas with an emphasis on technology, sustainability, arts, music, modern healthcare and lifestyle, linguistics and languages, business and civic engagement.

18 SMART CENTER roof view 2 photo Paul Kaloustian Studio Large
Image by Leva Saudargaite

SMART is to operate on enhanced programs developed by COAF based on models which have charted success in 22 different villages in Armavir and Aragatsotn regions of Armenia over the past decade. Targeting the rural regions, these campuses will respect the integrity of rural aesthetics in sync with contemporary architectural design, maintaining the authenticity of the region, while encouraging progressive ideology. Each campus will utilize sustainable and green design, off the grid components and renewable energy. They will have classrooms, health posts, studios, computer lounges, meeting points, an auditorium for performances and presentations, libraries, restaurants and various spaces for diverse indoor and outdoor activities varying from sports to entertainments and arts to agriculture and diverse other workshops to train and enable developing children, youths and adults alike. The campuses would also accommodate program participants and visiting collaborators in its guest quarters. The first Smart Center campus is located in the northern Armenian province of Lori.

13 SMART CENTER entrance side photo Ieva Saudargaite Large
Image by Leva Saudargaite

Lori province, Armenia. The landscape dominates the senses of all who pass through the corridors of the highlands. Stands of trees punctuate the hillsides and somehow turn into the landmarks of the countryside. It was inevitable to follow the language that already existed: mark the valley with a smooth organic presence adapted to the landscape mimicking the act of the tree groups.

31 SMART CENTER interior auditorium Large
Image by Leva Saudargaite

At the same time, this presence had to have its own identity to differentiate it from the rest and to make it a legitimate landmark in its own right within the stands of trees. However, instead of choosing to emphasize the architecture as the landmark, the landscape was to be the landmark. To achieve this, the structure of the architecture embraces the landscape by creating a sinuous ribbon-like walkway around an immense courtyard. The single storey building spreads horizontally following the shape of the land. In so doing, the architecture of the campus establishes a new reading of nature and structure creating an ambiguity between itself and its surroundings. It generates an environment, as opposed to generating a building, where the embraced landscape becomes a celebration of the rural environment.

IMG 1461 Large
Image by Leva Saudargaite

The visitor arrives to the main building, an inviting sheltered concave space. They enter into an enclosure that opens out to a new space bathing in light. The immense courtyard beyond the clear glass seems an extension of the interior. The volume slowly thins out and disintegrates into an open air walkway around the courtyard. While from the enclosure the landscape seems to be part of the interior, from the courtyard, the immense size of the landscape dwarfs the structure. Beyond the main structure of the campus a sheer wall nestled in the descending landscape marks the entrance to a guests’ house. The sheer wall takes volume when the visitor enters through the gate. In turn, the volume shatters itself into an extension towards the landscape that unravels beyond its long glazed facade. In this same way, amenities punctuate the landscape of the campus as small, seamless cylindrical enclosures that hide within them extensions to immense outdoor spaces. This contradictive play of scale between landscape and building, blurs all the visual boundaries. The blend becomes an essential architectural language meant to erase the traces of architecture from the landscape and in return the landscape adopts the architecture as an extension of itself.

15 SMART CENTER southern side view photo Ieva Saudargaite Large
Image by Leva Saudargaite
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Baskinta Lebanese mountain house

Standing in the depth of the Valley of Nahr Baskinta this house is one of the oldest ones remaining and defining the...
Loading btn

Faculty of Education I/O-building

Sustainability is integrated at all levels and addresses environmental parameters such as water consumption, use of materials, air quality, acoustics, visual comfort...
Loading btn

Magnolia Soul

Magnolia Soul is a renovation and extension to a two-bedroom single-fronted timber Victorian cottage in inner Melbourne. It employs passive solar design...
Loading btn

First Certified Passive House in a Landmark District

This house was our second passive house and was a significant project in that it became a...
Loading btn