Trado Sustainable Restrooms

Architects MOL Arquitectura
Location: Spain, Trado, Pontedeva Ourense
Year: 2018
Area: 65 m2
Photographs: Héctor Santos-Diez
Other Team Members: Client: Concello de Pontedeva Design Team: Muiños Otero López Arquitectura

The intervention aims to respond to a growing demand for the hiking route and the recreational area and look out over the rivers Miño and Deva in O Valiño, and at the same time order the place and complement the existing environment with a space capable of responding to the needs and demands from visitors and local citizens.

mol ponteledesma 05
Image by Héctor Santos-Diez

For the execution of the toilets, we opt for a polished concrete platform with raised metal perimeter of the natural terrain of MacAdam and on it a container formed by prefabricated reinforced concrete modules and facades composed of a bioclimatic skin of corten steel and glass, placed with different dispositions like outer skin and defensive anti vandalic, having inside a facade of laminated glass on steel frames. The interconnection lobby is covered with a bioclimatic roof, with a small waiting area with a trellis

mol ponteledesma 21
Image by Héctor Santos-Diez

The basic premise of the intervention is the integration with nature, and the search for a harmonious relationship, but with a certain contrast between the piece to be executed and the environment. It is intended that this small building act as a functional sculptural element, on the shores of the rivers Miño and Deva.

mol ponteledesma 36
Image by Héctor Santos-Diez
Integration in the environment and kilometer zero

For all materials and construction systems, we choose proximity and sustainability options. The suppliers, construction companies and contractors are from the same area of intervention. The wood used comes from local wood, from sustainable silviculture of Galician

mol ponteledesma 52
Image by Héctor Santos-Diez
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Slack HQ

The heart of this project is about providing a state of the art office for a 21st century tech company in the...
Loading btn

Power Wing

After many success OPENBOX design interventions for large scale projects, B. Grimm Power send us a brief to help creating an awareness...
Loading btn

Cleft House

Our clients for this northwest facing residence, in Delhi, are members of 3 generation joint family. Built on a narrow 326 sqm....
Loading btn

18 Robinson

The design of 18 Robinson creates a dramatic visual and functional terminus at the V-shaped site defined by Market Street and Robinson...
Loading btn