ENOC Future Station

Share this article

Reading time

Enoc

Architect: Aedas
Project: ENOC Retail Expo2020
Location: Dubai, United Arab Emirates
Client: ENOC.
Design and Project Architect: Ignacio Gomez
Plot Area: 5,800 m²,
Completion Year: 2020
Photography: by ENOC

Text description and images are provided by the architects.

ENOC is the petrol station of the future. The ENOC Future Station is located at the Dubai Expo 2020 Site, the project employs principles from bio-mimicry, designing and producing materials that are modelled on biological entities.

The design nods to nature and the local historical context, by taking the Ghaf Tree as the Canopy’s inspiration. Ghaf is a symbol of sustainability, linking the past to the present. Sustainability in a broader sense was the main design driver of the filling station. The forecourt canopy design and shape refer to tree structure, referencing nature’s efficiency in design principles. The support structure is fully built out of carbon-fibre, a high-tech light weight material of outstanding structural properties.

Aedas’ Innovative Design Sets New Standards for Eco-Friendly Architecture”

The tree acts as source of inspiration and design solutions to many functional aspects of the project, from optimize structure, solar energy and water harvesting and providing shade. Canopy design is the abstraction of the tree functional elements in the form of architectural elements. Carbon fiber as a construction material with its outstanding structural properties mimics the building tissue of the tree.

Electric vehicle solar tree charger follows the same design articulation applied to the rest of the project. Seven carbon fiber panels incorporating the PV solar panels and light installation, are supported by the tree like carbon fiber structure. The solar energy is harvested by the tree canopy and transferred through the trunk into the EV charger.

Greening the Future: Aedas Takes Center Stage with Cutting-Edge Sustainability Design Solutions

The ENOC Service Station was presented with the LEED platinum certification, world’s first station to receive such honour. This project is also the first station in the region to incorporate an on-grid wind turbine and carbon fibre in the construction of its canopy.

Its systems have been deployed to enhance energy conservation, such as the use of carbon filtration technologies to recycle and reuse grey water for irrigation, significantly reducing outdoor water consumption. In addition, the station is equipped with drinkable air units that use ozonisation techniques to convert water molecules from humidity in the air into drinkable water for staff onsite.

Aedas Leading the Charge in Zero Carbon Design

VIEW GALLERY

ACCESS YOUR FREE LEED & WELL RESOURCES

Become accredited in 2 weeks or less!