Gymnastic Training Center of Guimarães

Architects Pitagoras Group
Location: Portugal, Guimarães
Year: 2017
Area: 3160 m2
Photographs: José Campos
Certifications: LiderA,A++
Other Team Members: Client: Câmara MuniciDal de Guimarâes Constructor: Costeira – Engenharia e Construção Foundations And Structures, Hydraulic Engineering, Acoustic, Security, Gas: Sopsec Mechanical Engineering, Thermal Study, Electrical Engineering: Layout, Lda. Supervision: Câmara Municipal de Guimarães

With a 3100m2 of covered area, the Gymnastic Training Center of Guimarães is located at the East limit of the city park and was conceived for practice and training of high performance gymnastics. The intent of applying the technologies that transform this kind of building into an energy-independent structure with low CO2 emission was the big challenge, but the objective was surpassed and the building is already a landmark in sustainability, energetic efficiency and innovation. The Training Center achieved high performance ratings by the LiderA system, with an A++ certification, recognition which is rare in sustainability, not only in Portugal but all around the world.

2
Image by José Campos

The building sits between two pre-existing streets, both permit access to the building, the one at a higher level is the main street, and the other, on a lower level, limits the city park and is used for exclusive access to the Training Center.

3
Image by José Campos
4
Image by José Campos

The Training Center is exclusive for the practice of high performance gymnastics and consists of a pavilion, a gym, locker rooms, administrative offices and public spaces that grant access to the stands.

WATER CYCLE
THERMO
PHOTOVOLTAIC
AIR TREATMENT

The volumetric composition of the building was defined by its core programmatic needs and by the will to create a building that is integrated in the local landscape. Therefore, the building searches for scale and references on the surroundings, using its volumetric presence to create another element for the park walking paths, like the entrance plaza, that not only connects the two levels of the building but also allows the contemplation of the park and the eastern hillside of the city.

6
Image by José Campos
More Project Images & Drawings
AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Miner Road House

The clients are a couple of environmental scientists who, along with their two sons, relocated from the Oakland Hills to the summer...
Loading btn

Life Sciences Incubator

With its wide variety of distinct buildings, the Utrecht Science Park is a microcosm of modern architecture. To fit into its surroundings,...
Loading btn

Urban Beehive Project

The Urban Beehive Project was created with a vision to establish a community project that highlights the importance of pollinators and their...
Loading btn