Olinda House

Architects Bent Architecture
Location: Australia, Melbourne
Year: 2019
Area: 243 m2
Photographs: Tatjana Plitt
Other Team Members: Greg Scott Constructions, Builder Robin Bliem & Associates, Structural Engineer Kangaroo Paw Landscapes, Landscaper

Olinda House is the result of a love story between the owners and their site. Designed for vets and keen gardeners, Matt and Leanne, the home brings the outdoors in and means their daily lives are immersed in greenery. We worked with Matt on his previous house, so when the couple decided on a tree change in the stunning Dandenong Ranges, they asked us to design a home to embrace the landscape with a focus on sustainability.

93870 View07
Image by Tatjana Plitt


Built broadly on the footprint of the original house, the design minimises site disturbance and maintains existing trees. Like all our projects, the Olinda House embraces the sun and utilises passive solar design techniques to ensure the home is comfortable and efficient, year-round. The home is long and narrow, stretching from east to west to maximise the opportunity to capture north light. Windows on opposite sides of the home capture cooling breezes. This keeps the interior naturally warmer in winter and cooler in summer. Combined with 60 solar panels on the roof, the home is not just comfortable, but low-energy. The couple estimate their yearly power bill will be around $300!

93872 View09
Image by Tatjana Plitt


The leafy surrounds means the site has a moderate bushfire risk with a BAL-29 rating. In order to meet these building regulations and keep the home safe from bushfire, the design and material selection was an important consideration. To help achieve this rating, the home is built on a solid podium of concrete and blockwork: not your typical blockwork, though! Timbercrete, a lightweight, sustainable building block fabricated with waste timber content offers a unique and eco-friendly alternative. The use of concrete and blockwork offers a double benefit; their solidity and thermal mass helps to maintain an even temperature inside the home, enhancing the effectiveness of the passive solar design. With hydronic heating throughout, typically in the concrete slab, even the coolest winter’s morning is cosy underfoot.

93875 View12
Image by Tatjana Plitt


A split-level design allows the home to hug the natural slope of the land. An added benefit of the split-level is the way it creates living spaces that are connected to each other, while still retaining their own sense of space; it’s a great alternative to the common open-plan design which can feel cavernous. Matt and Leanne say their pets love the home, particularly the chance to find a cozy spot in the sun without feeling like they’re missing out on the action.

93880 View17
Image by Tatjana Plitt


A single-angled roof caps the entire home. Sloping in the opposite direction to the land, the angle of the roof over the split-level design means the living areas can enjoy dramatically higher ceiling heights. The simplicity of the roof form is also an asset on the bushfire-prone site, minimizing the build-up of leaf litter and vulnerable junctions. Generous windows offer framed views of the landscape from inside. From the outside, the windows create views directly through the house to the trees and shrubs beyond, or reflect the surrounding greenery, helping the home feel semi-transparent and allowing it to nestle into the site. Locally-sourced Ironbark, with its natural fire-resistant qualities, is also used for external cladding and helps the home blend into its bushy surrounds. Inside, a palette of polished concrete floors, Timbercrete blockwork and local hardwood creates a warm yet robust interior.

93878 View15
Image by Tatjana Plitt


Olinda House creates the perfect sanctuary for Matt and Leanne: a place that celebrates and enhances its site and maximizes the benefits of their tree change. Whether it’s getting out in the garden, feeling connected to nature (even when inside), or just sitting back and enjoying a slower pace of living, Olinda House makes it a joy.

Sustainability:

Built broadly on the footprint of the original house, the design minimises site disturbance and maintains existing trees. Like all our projects, the Olinda House embraces the sun and utilises passive solar design techniques to ensure the home is comfortable and efficient, year-round. The home is long and narrow, stretching from east to west to maximise the opportunity to capture north light. Windows on opposite sides of the home capture cooling breezes. This keeps the interior naturally warmer in winter and cooler in summer. Combined with 60 solar panels on the roof, the home is not just comfortable, but low-energy. The couple estimate their yearly power bill will be around $300!

93873 View10
Image by Tatjana Plitt


Olinda House celebrates and enhances the spectacular natural landscape of its site. Whether it’s getting out in the garden, feeling connected to nature (even when inside), or just sitting back and enjoying a slower pace of living, the Olinda House makes it a joy.

More Project Images & Drawings

AD

Sign Up for Our Newsletter

Get the latest news and Green building inspirations. Join like-minded subscribers and receive our newsletter to your inbox.

Product Library

Related posts

Chhavi: Desert House

The challenge of designing a residential villa in Jodhpur was trifold: extreme climate, small footprint and a large project brief. The house...
Loading btn

Z9 Resort

Dersyn Studio major values in design arise from 2 words “design + synchronization” which demonstrated in the design outcomes of our office....
Loading btn

Loyola University Campus

Located in Seville, Loyola University Campus aims to be the first 5G Campus of the world: technology, accessibility, sustainability, integrity and responsibility...
Loading btn

Magnolia Soul

Magnolia Soul is a renovation and extension to a two-bedroom single-fronted timber Victorian cottage in inner Melbourne. It employs passive solar design...
Loading btn